Aquesta entrada correspon a la unitat 1 de Medi. creiem que el tema es de una importància cabdal per una vida sana.
LA NUTRICIÓ I ELS ALIMENTS
Una nutrició correcta es la base d’una alimentació equilibrada. Els processos mitjançant els quals l’organisme utilitza, transforma i incorpora als seus propis teixits les substàncies rep el nom de nutrició. Aquestes substàncies tenen tres objectius : aportar energia, proporcionar materials per formar les estructures i subministrar les substàncies per regular el metabolisme.
ELS ALIMENTS
Es componen:
- D’aigua,
- De tres substancies anomenades principis immediats: els hidrats de carboni, els greixos i les proteïnes.
- D’altres substàncies nutritives constituïdes pels elements minerals i les vitamines.
La proporció en que cadascun d’aquests elements es troben en els aliments naturals es molt variable i la funció que cadascun acompleix a l’organisme és diferent.
Les proteïnes
Es impossible que a la dieta no hi hagi proteïnes. Poden ser d’origen vegetal o animal.
Les plantes són capaces de formar proteïnes a partir del nitrogen del sòl, l’aigua i l’anhídrid carbònic de l’aigua i obtenen l’energia necessària per a aquesta síntesi de la llum solar. Els animals herbívors s’alimenten només d’aquestes proteïnes vegetals. Els homes poden viure menjant proteïnes vegetals o proteïnes d’origen animal.
Aliments rics en proteïnes: llets i derivats, carns, ous, peix blau i blanc, llegums, fruita seca, cereals, patates, pastanagues, mongetes tendres, pèsols, pebrot, tomàquet ...
Els hidrats de carboni. Són substàncies químiques que acompleixen un paper fonamentalment “energètic” en la nutrició” es a dir, que proporcionen una part molt important de l’energia necessària par tal que el nostre organisme faci totes les seves funcions.
Es troben en aliments com: els cereals, l’arròs, el pa, les patates , els llegums, la pasta, el sucre, la melmelada, la mel i la fruita.
Els greixos. Juntament amb els hidrats de carboni són els aliments que ens proporcionen la major part de la energia necessària per a la vida. El aliments rics en greixos contribueixen a l’augment de pes i a la obesitat, doncs augmenten el valor calòric de la dieta.
La fibra. En contenen els aliments d’origen vegetal: cereals, llegums, amanides, fruita i fruita seca. Contribueixen a l’evacuació dels productes de rebuig.
Les vitamines. Son substàncies nutritives essencials per a la vida. No intervenen en la formació dels teixits ni es cremen per donar energia, sinó que actuen com a substàncies reguladores prenent part en els processos metabòlics de l’organisme. El nostre organisme no pot fabricar-les i hem d’ingerir-les de l’exterior mitjançant els aliments. Són indispensables per mantenir la salut i la vida.
Els minerals. Com les vitamines són aliments reguladors. Podem destacar: el calci, el ferro i el iode. La resta de substàncies minerals que hem de rebre són: fòsfor, magnesi, manganès, zinc, cobalt, coure, iode, clor, sodi i potassi.
Calci: És indispensable per el nostre organisme, per formar l’esquelet. Les fons de calci més comuns són: els lactis i el peix petit amb les espines.
Ferro: Es un element d’importància fonamental per a la vida. Gracies a ell es forma l’hemoglobina dels glòbuls vermells i, per tant, es pot transportar l’oxigen dels pulmons als teixits del cos, així com en sentit invers , pot transportar l’ anhídrid carbònic. Aliments rics han ferro són: fetge, ronyons, carn de boví, rovell d’ou, musclos, llegums, fruita seca, panses, prunes seques, cereals.
Iode: Es troba en abundància en tots els aliments i a l’aigua. En zones de muntanya i de l’interior és escàs; a les zones marítimes és molt abundant. La sal iodada, com a condiment dels menjars, garanteix la presència d’ aquest important mineral a la dieta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada